Alchýmia zdravého kopyta

“Môj kôň má nekvalitné kopytá. Chcel/a by som mu dopriať doplnkovú výživu, ale neviem akú. Čo by mala obsahovať? Nestačí len biotín? A pomôže mu to? A kedy očakávať prvé výsledky??”

Toto je pár z najčastejších otázok, ktoré počúva každý podkúvač/kopytár. Existuje jednoduchá odpoveď? Jeden zázračný prípravok, ktorý zapasuje na každé kopyto a zabezpečí spokojný spánok majiteľovi, ktorý chce pre svojho koňa to naj? To najúčinnejšie, najoverenejšie, najkomplexnejšie a.... najlacnejšie. Niekedy sa to trafí na prvý krát. A niekedy je nájsť to pravé orechové náročnejšie ako kúpa dobre padnúceho sedla. Vačšinou je to sprevádzané trpkým zistením, že iba čistý biotín nestačí... Ako teda správne nakŕmiť kopyto? Poďme si to rozobrať podrobnejšie.

Poznámka na okraj: výživa kopyta je iba jeden z faktorov, ktorý ovplyvňuje kvalitu rohoviny. Rovnako dôležitá je aj správna úprava s prihliadnutím na biomechaniku pohybu.

Poznámka na okraj č.2: neexistuje spôsob ako opraviť nekvalitnú rohovinu. Koňovi musí nová, zdravá rohovina narásť. To vyžaduje dve veci: stimuly a čas.

Poznámka na okraj č.3: dodávanie živín je schopné ovplyvniť iba aktívne epidermálne bunky na začiatku keratinizácie, ktoré sa nachádzajú ešte v zárodočnej vrstve. Odumreté rohovinové bunky sú vytláčané k vonjakjším vrstvám rohoviny a strácajú prístup k živinám privádzaných krvou do kopytnej škáry.

Môže trvať 4-6 mesiacov, kým budú viditeľné prvé zmeny.

 

2 molekuly cysteínu spojené disulfidovím mostíkom

BIOTÍN (vitamín H / vitamín B7) je vitamín rozpustný vo vode produkovaný črevnými baktériami a to väčšinou v množstve, ktorý pokryje základnú dennú požiadavku koňa. Presný mechanizmus účinku zatiaľ nie je známy, podieľa sa aj na iných biochemických procesoch v organizme (je súčasťou Krebsovho cyklu, stabilizuje hladinu cukrov v krvi, ...). Porovnávacími štúdiami sa dokázal jeho pozitívny vplyv na rast rohoviny. Podľa všetkého zohráva úlohu v syntéze lipoproteínov v medzibunkovom matrixe, čím dodáva rohovine mechanickú stabilitu. Je obsiahnutý napríklad v lucerke.

Dávkovanie: zdroje sa v názoroch na dávkovanie rozchádzajú, uvádza sa približná dávka 15mg/500kg živej váhy na deň

 

SÍRNE AMINOKYSELINY (metionín, cystín, cysteín). Metionín je esenciálna aminokyselina (organizmus si ho nedokáže sám vytvoriť, musí byť prijatý v kŕmnej dávke), cystín a cysteín sú neesenciálne aminokyseliny. Sírne aminokyseliny sú dôležité pri tvorbe disulfidových mostíkov v keratíne, čím zabezpečujú pružnosť a schopnosť rohoviny absorbovať energiu.

 

LYZÍN patrí medzi limitujúce aminokyseliny. To znamená, že pri syntéze bielkovín je obsiahnutý v najnižšej koncentrácii a pri jeho nedostatku sa ďalšia tvorba bielkovín neuskutoční. Keďže keratín je bielkovina, lyzín ako limitujúca aminokyselina zohráva významnú úlohu pri jeho syntéze.

 

ZINOK a MEĎ. Zinok je kľúčový minerál zodpovedný za zdravie epitelových buniek, kam patria aj epidermálne bunky rohoviny. Zúčastňuje sa pri ich oprave, údržbe, aj reprodukcii. Takisto zohráva úlohu pri syntéze keratínu, ako aj lipoproteínov, ktoré sú obsiahnuté v medzibunkovom matrixe. Meď je zase dôležitá pri tvorbe disulfidových mostíkov v keratíne a svoju úlohu zohráva aj pri vstrebávaní zinku. Odporúča sa kŕmiť tieto dva prvky v pomere 3-5 : 1 (zinok : meď).

 

VÁPNIK okrem iného podporuje správne spracovanie a absorpciu bielkovín, čím pomáha budovať silnejšie a zdravšie nie len kopytá, ale aj kosti a zuby. Ako makrominerál sa podieľa na chode mnohých biochemických procesov v organizme. V kopytách je prítomný v minimálnych množstvách, ale tak isto ako sírne aminokyseliny sa podieľa na tvorbe disulfidových mostíkov v keratíne. (Vápnik by sa mal sledovať v pomere s fosforom, najideálnejšie 2 : 1 - vápnik : fosfor).

 

Takže suma sumárum, ako vybrať ten správny výživový doplnok pre zdravé kopytá, keď všetky vyzerajú podobne? Bohužiaľ, v niektorých prípadoch doplnky nepomôžu. Pokiaľ chcete kopytám naozaj pomôcť, stojí za to urobiť krok späť a prehodnotiť celú kŕmnu dávku. Niekedy kopytá iba poukazujú na celkový nedostatok a nevyváženosť v kŕmení. Samozrejme takýto doplnok výživy môže pomôcť, ale niekedy nemusí ponúkať optimálne riešenie problému.

Stále platí zlaté pravidlo a to, že všetko so všetkým súvisí, preto existujú poradcovia výživy, ktorí vidia do alchýmie kŕmenia viac ako my, obyčajní smrteľníci.