Anatómia kopyta - kosti


Anatomické znalosti konského tela sa medzi chovateľmi, jazdcami, ale i trénermi bohužiaľ zanedbávajú, alebo obmedzujú len na tie časti, kde sa ukazujú problémy, alebo sú fundamentálne pre oblasť reprodukcie a zlepšenia výkonu. V živom svete, kde všetko so všetkým súvisí, sa ale nemožno spoliehať len na vybrané vedomosti. Preto každý, kto pracuje so zvieratami, by sa mal celoživotne dovzdelávať, aby boli umožnené dobré výsledky pri čo najlepšom zdraví a wellfare. O to viac to platí pri koňoch, ktoré sú aktívne využívané najmä v športe a sú na ne kladené skutočne vysoké nároky. Kopytá nevynímajúc, a práve nimi sa zaoberá táto stránka.

OSSA DIGITORUM MANUS (kosti prstov „ruky“)

stručný prehľad opisovaných kostí (c) Lea Kelecsényiová


1. Phalanx proximalis / OS COMPENDALE / sponková kosť


2. Phalanx media / OS CORONALE / korunková kosť


3. Phalanx distalis / OS UNGULARE / kopytná kosť


+ OSSA SESAMOIDEA PROXIMALIA / proximálne sezamské kosti (2)


+ OS SESAMOIDEUM DISTALE / distálna sezamská kosť (navikulárna kosť)


Kostný podklad prsta tvoria 3 prstové články: proximálny, stredný a distálny. K nim sa pridružujú 3 sezamské kosti, z čoho 2 sa prikladajú k proximálnemu článku a 1 je uložená pri článku distálnom.

facies dorsalis (c) Lea Kelecsényiová


Na phalanx proximalis opisujeme základňu (basis phalangis proximalis) s kĺbovou plochou fovea articularis pre skĺbenie s metakarpálnou kosťou. Kĺbové plôšky pre skĺbenie so sezamskými kosťami chýbajú. Na palmárnej ploche sa nachádza výrazný útvar trigonum phalangis proximalis, kde sa upínajú šikmé sezamské väzy. Kosť je distálne ukončená ako caput phalangis proximalis, ktorý sa kĺbi so stredným prstovým článkom.

facies palmaris / plantaris (c) Lea Kelecsényiová


Oproti predchádzajúcej kosti je phalanx media kratší a masívnejší, ale podobne na ňom opisujeme kĺbovú plochu fovea articularis na proximálnom konci a caput phalangis mediae na konci distálnom. Dorzálny obvod proximálnej kĺbovej jamky sa dvíha ako processus extensorius, dozadu vystupuje základňa ako palmárny val torus palmaris so zdrsnenými hrbolmi tuberositas flexoria po stranách.




Phalanx distalis u koňa je relatívne zložitý útvar, na ktorom aj pre zjednodušenie orientácie opisujeme 3 plochy (facies parietalis, articularis solearis) a 2 okraje (margo coronalis solearis).

phalanx distalis / os ungulare, bočný pohľad (c) Lea Kelecsényiová


Proximálne sa na ňom nachádza facies articularis pre skĺbenie so stredným prstovým článkom, ktorá ďalej palmárne prechádza do facies articularis sesamoidea, kde sa prikladá distálna sezamská kosť. Tieto plochy spolu tvoria FACIES ARTICULARIS. Hraničný útvar medzi facies articularis a facies parietalis tvorí okraj margo coronalis, v ktorého priebehu sa proximálne dvíha výrazný processus extensorius pre úpon šľachy.

phalanx distalis / os ungulare, facies parietalis (c) Lea Kelecsényiová


Dorzálna plocha kopytnej kosti sa nazýva FACIES PARIETALIS. Môžu sa na nej nachádzať otvory foramina nutritia, ktorými prechádzajú cievy. Palmárne na oboch stranách vybieha do processus palmaris medialis et lateralis, ktorý je rozdelený zárezom incisura processus palmaris. Formuje sa tu cievny otvor foramen processus palmaris, ktorý ďalej pokračuje do sulcus parietalis.

phalanx distalis / os ungulare, facies solearis (c) Lea Kelecsényiová


Chodidlová plocha, FACIES SOLEARIS, je na hrudnej končatine menej konkávna ako na panvovej. S facies parietalis sa stretávajú v okraji margo solearis, ktorý na špici vytvára crena marginis solearis. Facies solearis je rozdelená čiarou v tvare polmesiaca, linea semilunaris, na dve časti: prednú planum cutaneum a zadnú facies flexoria. Po oboch stranách facies flexoria sa tiahne žliabok sulcus solearis medialis et lateralis prechádzajúci do otvorov foramen soleare mediale et laterale a pokračujúcu do vnútra kosti ako canalis solearis.




OS COMPENDALE (sponková kosť)

 - Fovea articularis
 - Trigonum phalangis proximalis
 - Caput phalangis proximalis

OS CORONALE (korunková kosť)

 - Fovea articularis
 - Processus extensorius
 - Torus palmaris
 - Tuberositas flexoria
 - Caput phalangis mediae

OS UNGULARE (kopytná kosť)


Facies parietalis (dorzálna plocha)

 -  processus palmaris medialis + lateralis
 -  incisura processus palmaris
 -  foramen processus palmaris
 -  sulcus parietalis

Facies articularis (proximálna kĺbová plocha)

 -  margo coronalis
 -  processus extensorius
 -  facies articularis sesamoidea
 -  facies articularis

Facies solearis (chodidlová plocha)

 -  linea semilunaris
 -  planum cutaneum
 -  facies flexoria
 -  sulcus solearis medialis + lateralis
 -  foramen soleare mediale + laterale
 -  canalis solearis
 -  margo solearis
 -  crena marginis solearis

+ odkaz na album