Loki I.diel

Starostlivosť o kopytá žriebät je relatívne citlivá téma, nakoľko manipulácia so žriebätami ako taká často nebýva jednoduchá a zvykne sa obmedzovať až dovtedy, kým sa nevyskytne nejaký problém, ktorý treba riešiť. Neustále sa všade opakuje, aký je dôležitý handling a čo všetko by žriebä malo ovládať už vo svojom rannom veku. Niekedy to skĺzne až do extrému enormného zaťažovania žriebät pri čo najrýchlejšom učení základov, čo vyvíja veľký tlak na ich psychiku. Umením je nájsť zlatú strednú cestu, kde je to učenie naozaj efektívne a individuálne a zároveň je im ponechaná bezstarostnosť a sloboda, ktorá prináleží ich veku. Dobre vychované žriebätá určite uľahčia prácu aj pri prvých trimoch, koniec-koncov tieto budú slúžiť ako základy na celý život.

Loki bol na manipuláciu s nohami navykaný od svojich prvých dní, stala sa z toho rutinná záležitosť


Asi pre každého kováča/trimera je práca na žriebäti čosi viac, čosi ako poslanie. Alebo by určite mala byť. Môcť sledovať a usmerňovať vývoj kopýt od úplného začiatku je privilégium a veľká zodpovednosť zároveň. Žriebäcia problematika je veľmi obsiahla, hlavne v oblasti patológie a vád postojov, ja sa zameriam na fyziologickú stránku a ako role model mi poslúži Loki. V článkoch o Lokim vám prinesiem prierez toho, ako sa jeho kopytá menili a transformovali. Vzhľadom na kvantum fotomateriálu to rozdelím do niekoľkých dielov, v dnešnom si podrobnejšie priblížime, ako prebiehal jeho prvý trim.

Eponychium


Ale vráťme sa na začiatok. Ak ste už videli žriebä tesne po narodení predtým, ako sa postavilo, určite ste si všimli, že chodidlová plocha kopýt bola pokrytá zvláštnymi výrastkami. Matka príroda niekedy vytvára mechanizmy, ktoré síce môžu vyzerať bizardne, ale svoju funkciu plnia dokonale. Eponychium sa vytvára spolu s kopytami počas intrauterinného vývoja a jeho úlohou je chrániť maternicu a pôrodné cesty matky pred ostrými hranami kopýt plodu. Začnú samé odpadávať tesne po pôrode pri kontakte so vzduchom a pri prvých krokoch.


V angličtine sa označuje aj ako deciduous (opadavý) hoof capsule.

zdroj: horsenation.com

Prvý trim


V najrannejšom veku žriebäťa disponuje jeho kopyto určitými kvalitatívnymi vlastnosťami, ktoré ho odlišujú od adultného. Sú to mäkšie štruktúry rohovinového puzdra a chodidla, zužujúci sa tvar od korunkového okraja distálnym smerom, strmší postoj, a pod.


Ako som už spomínala, celkový dojem z prvého trimu je veľmi dôležitý a našou úlohou je snažiť sa čo najviac eliminovať stresový faktor. Je tiež nutné vziať do úvahy fyzické možnosti žriebäťa, vzhľadom na to, že ešte samé hľadá rovnováhu a nemá dobrý balans na 3 nohách. Niekedy je dobré pracovať s prestávkami, ale na druhej strane ani nie zbytočne dlho. Našťastie na prvý krát toho netreba robiť veľa a práca šikovnému trimerovi pôjde rýchlo. V náš prospech sa dá využiť aj prirodzený denný rytmus žriebät, ktoré často oddychujú a spia - Lokiho prvý trim prebiehal po ležiačky.


A konečne obľúbená a veľmi často diskutovaná otázka - Kedy? V akom veku? A ďalšia - Ako často? Odpoveď je pri tom veľmi jednoduchá:

Vtedy, keď treba a tak často ako treba.


Najlepším vodítkom pre začatie a nastavenie intervalov úprav je VŽDY konkrétne kopyto. Čím sa teda riadiť? Na čo pozerať? Samotné kopyto začína svoju cestu už v matke a pokračuje bezprostredne po narodení. Kopytné mechanizmy fungujú od prvých nesmelých krokov. Začať s korektúrami v 3 či 6 mesiacoch je preto neskoro.

Lokimu som na kopytá prvý krát siahla keď mal 1 mesiac.


A čo sa robí pri prvom trime? Obyčajne len veľmi málo - stačí skrátiť kopytnú stenu. Na juvenilné chodidlo sa nesiaha, takisto sa neberie nič ani zo strelky.

v správny čas na správnom mieste a s výbavou - vystihnutie Lokiho siesty



na finálne úpravy stačí jemná strana rašple



odtraňovanie prominujúcej kopytnej steny na zadnej nohe

2 dni po prvom trime

dobre rozlíšiteľné kopytné puzdro od mäkkého chodidla s rozperkami, ktoré začínajú prerastať (hrudníková končatina)



nápadne rozbrázdená juvenilná strelka (panvová končatina)



(panvové končatiny)