Loki II.diel

Starostlivosť o kopytá žriebät je relatívne citlivá téma, nakoľko manipulácia so žriebätami ako taká často nebýva jednoduchá a zvykne sa obmedzovať až dovtedy, kým sa nevyskytne nejaký problém, ktorý treba riešiť. Neustále sa všade opakuje, aký je dôležitý handling a čo všetko by žriebä malo ovládať už vo svojom rannom veku. Niekedy to skĺzne až do extrému enormného zaťažovania žriebät pri čo najrýchlejšom učení základov, čo vyvíja veľký tlak na ich psychiku. Umením je nájsť zlatú strednú cestu, kde je to učenie naozaj efektívne a individuálne a zároveň je im ponechaná bezstarostnosť a sloboda, ktorá prináleží ich veku. Dobre vychované žriebätá určite uľahčia prácu aj pri prvých trimoch, koniec-koncov tieto budú slúžiť ako základy na celý život.

kopytá sú neoddeliteľnou súčasťou plnohodnotného vývinu koňa v mladosti


Asi pre každého kováča/trimera je práca na žriebäti čosi viac, čosi ako poslanie. Alebo by určite mala byť. Môcť sledovať a usmerňovať vývoj kopýt od úplného začiatku je privilégium a veľká zodpovednosť zároveň. Žriebäcia problematika je veľmi obsiahla, hlavne v oblasti patológie a vád postojov, ja sa zameriam na fyziologickú stránku a ako role model mi poslúži Loki. V článkoch o Lokim vám prinesiem prierez toho, ako sa jeho kopytá menili a transformovali. Vzhľadom na kvantum fotomateriálu to rozdelím do niekoľkých dielov, ten dnešný venujem zmenám na kopyte počas prvého roku života.


Prehľad dielov:
- I.diel

Morfológia kopytnej steny


Už od intrauterinného života podlieha plod celému radu zmien a po narodení toto dozrievanie organizmu pokračuje. Mechanizmy dospievania sú nádherne nastavené a fascinujúce. Kopyto, ako jeden z najdôležitejších orgánov u koní, sa tak isto časom mení. Dr.Simon Curtis venoval nezanedbateľný čas a množstvo energie výskumu tejto problematiky.


Zistil napríklad, že hrúbka kopytnej steny u žriebät je na laterálnej a mediálnej strane symetrická, a na strane dorzálnej o niečo hrubšia. Pritom u dospelých koní sú tieto pomery rozložené inak - najhrubšia býva obyčajne mediálna časť, ktorá nesie viac váhy.


Kopytná stena žriebäťa sa stáva hrubšou postupne s vekom, a to troma spôsobmi:

  • znižovaním denzity ( = počet/mm2) rohovinových rúrok (horn tubules) ako sa priestor medzi nimi zväčšuje
  • priemer rohovinových rúrok sa zväčšuje
  • množstvo rohovinových rúrok sa zvyšuje

Uhly


Pre zjednodušenie budem v tejto podkapitole používať anglické výrazy, pretože slovenské ekvivalenty sa môžu javiť mierne zavádzajúco, alebo nejasne :) Povieme si konkrétne niečo o týchto uhloch:

  • pastern angle (uhol sponky) - je to uhol, ktorý zviera sponka koňa s podložkou. Všeobecne sa ako ideál uvádza, že by mal korelovať s uhlom lopatky, nie je to však pravidlo.
  • dorsal hoof wall angle (kopytný uhol) - uhol medzi dorzálnou stenou kopyta a podložky pri pohľade zboku.
  • hoof-pastern axis (HPA) - opisuje vzťah medzi vyššie spomínanými uhlami, môžu nastať 3 situácie a to:
    • broken-back / negative
    • broken-forward / positive
    • straight (rovný)
  • phalangeal axis - vzťah medzi uhlom kopytnej kosti a kostí sponkových (vovnútri).

zdroj: rockleyfarm.blogspot.com


Štúdia už spomínaného Dr.Simona Curtisa ukázala, že u žriebät sa hoof-pastern axis a phalangeal axis líšia. To znamená, že pohľad zvonka na kopyto neodzrkadľuje presné umiestnenie vnútorných štruktúr, a nemôže byť preto spoľahlivo použitý ako vodítko pri úpravách (ako je to u dospelých koní). Hoof-pastern axis je u žriebät väčšinou pozitívny (broken-forward). Tento vzťah sa postupne upraví okolo 8.-11. mesiaca života.


Dr.Curtis zároveň zaznamenal pokles v kopytnom uhle o 5,5° z uhla 59,5° (dospelé kone majú tento uhol pod 50°). Vzhľadom na tieto skutočnosti je určovanie vád postoja a uhlovania končatín (najčastejšie tzv. club hoof) u žriebät citlivá záležitosť trénovaného oka, alebo rovno RTG-snímkov.

Rast a korunková brázda


U koní sa na kopyte niekedy objavujú tzv. “prstence” (rings) a to z rôznych príčin, ako následok choroby, zmien v prostredí, metabolizme, výžive ale aj pri gravidite. Na kopytách žriebät sa takýto prstenec (alebo korunková brázda) vytvorí prirodzene a ukazuje hranicu odrastania kopytnej steny po narodení.


Bolo zaznamenané, že odrastenie a obnova kopyta u žriebät trvá približne 145 dní (+/- 15 dní), u odstavčiat/ročkov 283 dní (+/- 29 dní) a u dospelých koní až 337 dní. V skratke to ukazuje, že rast kopyta sa vekom spomaľuje.


Rýchly rast kopýt sa u žriebät odôvodňuje faktom, že hneď po narodení sa musia postaviť a nasledovať svoju matku, čo denne znamená 15-30 km. Menej odolné štruktúry voči opotrebovaniu teda príroda nahradila schopnosťou rýchlejšie obnoviť rohovinu.

Loki Freckles


narodený 26.marec 2015


podiel krvi:

  • 62,5 % anglický plnokrvník, 25 % quarter horse, 12,5 % arabský plnokrvník

Lokiho korektúry prebiehali v tomto období života v pravidelných intervaloch približne každé 2 týždňe. Okrem kopytnej steny som začala postupne upravovať aj rozperky a srelky, zo špičiek som nebrala nič (prejdenie jemnou stranou rašple na otupenie ostrých hrán kopyta úplne stačilo). Z chodidla som odstraňovala iba starú rohovinu.


Snažila som sa vybrať fotky, na ktorých najlepšie pozorovať zmeny, o ktorých som písala vyššie. Červená šípka označuje korunkovú brázdu (úplne odrástla v júli, vo veku 4.mesiacov), červené línie zas ukazujú postupné rozširovanie typicky zužujúceho sa kopyta žriebäťa.

Máj





Jún











Júl

















August









September











Október














Na všetky fotografie sa vzťahuje copyright autora (c) Lea Kelecsényiová